Moderne kunst in Bilbao

De hoofdstad van Biskaje is een walhalla voor de kunstliefhebber. Van het wereldberoemde Guggenheim tot de vele publieke kunstwerken. Wij lichten er graag een paar uit, die je zeker niet mag missen tijdens een bezoek aan Bilbao.

Guggenheim Museum in Bilbao

Wat je zeker niet mag overslaan is een bezoek aan het Guggenheim Museum. De Solomon R. Guggenheim Foundation bezit maar liefst 3 musea, allen gewijd aan moderne en hedendaagse kunst, verspreid over de hele wereld. De bekendste is het Guggenheim in New York City. Naast New York zijn er ook Guggenheim musea te vinden in Venetië en dus Bilbao. Daarnaast wordt er in Abu Dhabi hard gewerkt aan de bouw en opening van een vierde museum.

Het Guggenheim in Bilbao vertoont werken van onder andere Jean-Michel Basquiat, Richard Long, Yoko Ono en Richard Serra.

Publieke kunstwerken

Rondom het Guggenheim Museum zijn een aantal publieke kunstwerken tentoongesteld. Waaronder een kunstwerk van mijn favoriete kunstenaar: Anish Kapoor. Aan de achterkant van het museum staat het kunstwerk Tall Tree and the Eye van Anish Kapoor.

Wist je dat Anish Kapoor sinds 2017 een publiek kunstwerk in Nederland heeft? Het kunstwerk Sky Mirror (For Hendrik) is te zien voor het museum De Pont in Tilburg.

Eén van de bekendste publieke kunstwerken in Bilbao is waarschijnlijk wel het kunstwerk Puppy van Jeff Koons. Deze 12 meter hoge puppy van bloemen is een waar lust voor het oog. Door het interne irrigatiesysteem is het kunstwerk altijd voorzien van de mooiste bloemen.

Puppy van bloemen voor het Guggenheim museum in Bilbao

Reactie plaatsen